Gå direkt till innehåll
Caroli köpcenter fyller 50 år

Pressmeddelande -

Caroli köpcenter fyller 50 år

Caroli köpcenter är det bruna huset med den gömda trädgården på taket. Här har Malmöbor handlat, bott, jobbat och umgåtts under ett halvt sekel. Byggnaden med sin tidstypiska arkitektur väcker blandade känslor och krockar lågmält med arkitektur från olika tidsepoker. En sleeping beauty med spår av varje årtionde.

Under jubileumsåret ser vi tillbaka på tiden när allt började. Den 20 september 1973 då Caroli City öppnade portarna som Malmös största och lyxigaste köpcenter. Utmanade traditionella köpbeteenden och ritade om den anrika shoppingkartan. Följ med oss längs memory lane.

Foto: Ernst Henriksson Källa: Sydsvenskan.

Massinvasion på invigningsdagen
Ivriga Malmöbor väntade i massor utanför de fem ingångarna till Caroli City den 20 september 1973. Köpsugna och nyfikna på allt som fanns i butikerna inuti Malmös modernaste shoppingskapelse.

Exakt klockan 11 klämde Malmö brandkårs blåsorkester i med ‘Alte kameraden´ samtidigt som Skånska Cements VD Ulf Widerström klev upp i en blågul talarstol. Han förklarade att landshövding Gösta Netzén, som egentligen skulle inviga Caroli City, fått förhinder på grund av Gustav VI Adolfs frånfälle fem dagar tidigare. Sedan avtäckte han en imponerande ljustavla i rött och vitt som fick publiken att dra efter andan. Och så gled dörrarna till Caroli City upp och folket lät sig sugas in av strömmen.

Foto: Jan Dahlander Källa: Sydsvenskan.

På insidan väntade 55 butiker längs en inglasad gata i två imponerande våningsplan. I taket hängde Zeppelinaren, ett sex meter långt konstverk tillverkat på Boda Glasbruk av Bertil Vallien. Röd plysch klädde bänkarna. Allt var nytt och väldigt flott.


Källa:
Kvällsposten september 1973.


Vågar sig en Kockumsarbetare hit?
Är Caroli City lite väl lyxigt? En del av de 55 affärsmännen som bedrev verksamhet i nya köpcentret hade farhågor. Men köpmannen i jeans, Karl Erik Sandelin, som var första butiksägaren att skriva kontrakt med Caroli City, citerades i Kvällsposten på invigningsdagen: “Jag vill att de långhåriga skall trivas här i shoppingcentret.” En vision som skulle komma att besannas.

Källa: Kvällsposten september 1973.

Folkets matbutik från dag ett
På invigningsdagen var det även premiär för ICA Malmborgs Caroli, innerstadens första toppmoderna snabbköp. Det spåddes att den enorma livsmedelshallen med tillhörande bageri, café och restaurang skulle slå ut Tempos livsmedel på Södergatan. En trend som fick ett eget namn bland stadens affärsmän; Den carolinska konkurrensen.

Foto: ICAs historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria

50 år senare håller ICA Malmborgs Caroli fortfarande öppet för matintresserade citybor. Passionen för bra råvaror, hållbarhet och skånsk mattradition uppskattas av kunderna och de sviker inte sin anrika matbutik.

Efterlyser Malmöbornas egna bilder och berättelser
I samband med att Caroli fyller 50 år anordnas tävlingen ‘Mitt Caroli’ där folk uppmanas att dela sina bilder och historier om köpcentrat genom fem årtionden. Ett urval publiceras i Carolis sociala mediekanaler under hösten. I december sker en utställning av vinnande bidrag tillgänglig för kunder och besökare. Jubileet kommer också att synas genom exponering på plats och fina erbjudanden från butikerna på Caroli.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Där grannar möts

Caroli är en historisk handelsplats med en spännande framtid. Just nu sker ett förändringsarbete som förvandlar Caroli till en tongivande outlet-destination i regionen. Samtidigt pågår renoveringar för att skapa en naturlig samlingsplats i Malmös östra innerstad. En plats där människor som bor och jobbar i närheten strålar samman för att umgås och shoppa i kvarterets hjärta.En plats där grannar möts.

Relaterat innehåll

Relaterade event